Kamini Korac
Glavna    Gradnja    Galerija    Kontakt

 

-Kamini Granit, Kaminiko-

Loište kao funkcionalni deo kamina možemo reći da je priča za sebe, i prvi deo izrade kamina kao i obloga, lice ili portal koji dolaze nakon toga.

Tipovi:

Ložišta delimo na metalna ugradna i šamotna zidana, mogu biti otvorena, zatvorena ili kombinacija oba. A u ponudi je veliki broj stranih i domaćih proizvođača koji se naravno izdvajaju kvalitetom a i cenom, a mogu se naći u nekoliko varijanti.

Naša zidana ložišta od pune šamotne opeke uglavnom su otvorena. Neki to zovu ognjište i po porudžbini mogu biti i sa staklenim vratima.
Materijali kojima oblažemo kamine su uglavnom prirodni i neki od njih su domaći. Većina je iz uvoza iz okolnih zemalja u kojima su prodajni centri kamena sa ovih prostora kao i sa drugih kontinenata takođe dostupni i nama za najzahtevnije klijente. Pored cigle starih formata rustičnog izgleda, radimo i sa silikatnom i ostalim materijalima koji se mogu naći kod nas. Od kamena je to domaći peščar, siga, zatim razni travertini, mermeri i graniti.

 

Za korišćenje naših kamina preporučujemo po mogućnosti prosušeno drvo hrasta ili bukve, kada se može naći i breze, a često vam manju adekvatno pripremljenu količinu možemo i dostaviti na adresu.

Naši kamini koriste prirodno strujanje vazduha koji dodatno doprinosi grejanju i boljem iskorišćenju već postojećeg plamena.
Ukoliko se zahteva i sprovođenje tog toplog vazduha u okolne prostorije, to se postiže ugradnjom specijalnog ventilatora koji uduvava topao vazduh u cevi koje se instaliraju u komoru (kupolu) kamina i koje odvode toplotu do drugih prostorija.

Sva zidana i neka metalna ložišta mogu biti i za centralno grejanje, što dodatno proširuje priču, a naši majstori rado će vas uputiti u detalje (ove mogućnosti).

 

Slična koncepcija može se izvesti i napolju uz kuću ili kao nezavistan, mali, slobodno stojeći objekat - to su roštilji.
Zidaju se na terenu takođe od šamota i kamena sa manje ili više metalnih delova, a mogu biti i fabrički, liveni od vatrostalnog betona.

Na kraju priče o kaminima, jos jedna stvar bez koje sve do sada navedeno ne bi imalo smisla: ODŽACI - Ako ga nemate, mi ćemo vam izaći u susret sa nekoliko mogućih predloga.
Ima ih više vrsta, tzv. sidel, obican zidani od cigle, montažni, metalni, spoljašnji, unutrašnji...
Ako imate odžak koji je dotrajao, neodgovarajućeg profila ili oštećen na bilo koji način i neupotrebljiv, mi ćemo ga sanirati , najčešće specijalnim, savitljivim cevima otpornim na visoke temperature. To je najnovija tehnologija i trenutno najbolje rešenje za ovakve slučajeve, kako u svetu, tako i kod nas.

 

Naši bravari spremni su da u svakom trenutku isprate zidare i u saradnji sa njima osmisle, naprave i ugrade metalne ograde, kapije, vrata, terase...
Možemo se pohvaliti i uspešno završenim svetlarnicima od metala, pokrivenim leksanom i najkonkurentnijim cenama (usluga). (Detalje i informacije možete dobiti na nekom od kontakata naše firme, a mi ćemo Vas uputiti na stručna lica).

Bavimo se i umetničkom bravarijom po porudžbini, posebno u vezi sa kaminskom galanterijom.

Iz naše kovačke vatre izlaze razni rostovi, rešetke kao i pribor za pomoć pri loženju kamina.

Od poslova u enterijeru još možemo spomenuti da radimo pultove i šankove od mermera i granita kao i rustične od kamena, zatim bankove i klupice na prozorima, stepeništa...

 

Još neke delatnosti szr "Granit":

-Kaljeve peći:
Kod nas možete kupiti nove i polovne kaljeve peći kao i delove i opremu za iste, a možemo vam pružiti i usluge zidanja, čišćenja i demontaže kaljevih peći.
U ponudi je širok spektar boja, a oblik birate sami, u dogovoru sa našim majstorima, koji će veličinu kaljeve peći prilagoditi vašim potrebama.

-Fontane:
Kao neizostavni deo građevine u završnici, kada napuštamo urađene objekte, investitori nam često traže da im pomognemo u prostornom planiranju okoline zgrade, a kao najlogičniji odgovor za to su fontane.
Fontane radimo sa pločastim i masivnim lomljenim kamenom, sa vodopadima i vodoskocima, komplet sa biljkama i zelenilom i pratećom opremom.

 

© Kamini Korać, S.Z.R. Granit, Pančevo, Srbija 2009 | Web master